zorgboerderij De Buytenhof
Proef, ruik en ervaar het boerenleven
Stacks Image 18
Welkom op De Buytenhof

Waar kunt u nog de appelbloesem ruiken, aardbeien plukken en varkens zien wroeten? De Buytenhof is een plek, waar u geniet van het boerenleven en de rust van het platteland. Het is een plek, waar u samen met uw kinderen of kleinkinderen, afhankelijk van het seizoen, appels, kruiden of bloemen kunt plukken. En waar schoolkinderen zien en leren waar ons voedsel vandaan komt. Op De Buytenhof kan iedereen meewerken met de boer. Door te snoeien, plukken en hooien beleeft u de seizoenen van het jaar. 

Stacks Image 40
Boerenblog

Lentefestival

Naast de workshops van Caroline Zeevat zijn er van 10.00 tot 16.00 uur heel veel leuke activiteiten op De Buytenhof. Het programma is als volgt:

High tea in het veld

In het veld achter de Theeschenkerij kunt u een high tea gebruiken midden in de natuur van De Buytenhof. De zoete en hartige hapjes komen van De Bakkerswerkplaats Katendrecht. Deze bakkerij, in hart van Katendrecht, leert buurtbewoners en mensen met afstand tot de arbeidsmarkt om brood en andere lekkernijen te bakken. De verse thee is natuurlijk van De Buytenhof. U kunt zelf uw theemengsel samenstellen.

Lezing imker

Om13.00 uur houdt imker Aart van Bokkum een lezing over bijen in de schuur en geeft hij een demonstratie honingslingeren. Aart verzorgt de bijenvolken van De Buytenhof. Het leven van bijen wordt bedreigd door onder ander het gebruik van bestrijdingsmiddelen in vele tuinen en in de landbouw. Deze kleine bijzondere insecten zijn voor ons van levensbelang. Ze zorgen voor de bevruchting van onze gewassen. Aart is in het dagelijks leven docent biologie en is een boeiende verteller.

Schapen scheren en drijven

Schaapherder Paul Kok geeft demonstraties schapen scheren en drijven. Hij heeft prachtige langharige Veluwse heideschapen en met zijn Border collie’s houdt hij ze in bedwang. Toen Paul het zat was om achter zijn schapen aan te lopen, besloot hij om te leren schapen drijven. Nu doen ze precies wat hij wil dankzij het contact met zijn Border collie’s. Paul: “Een hond is de spiegel van jezelf. Ze reageren op hoe jij je voelt en zo word je soms wel met jezelf geconfronteerd. Heel leerzaam!”.

Van schaap naar kunstwerk

Van schapenwol maken Caroline Grootenboer en Gerine Dubbeldam een prachtig vilten kunstwerk. Kinderen en volwassenen mogen tijdens het Lentefestival aan dit kunstwerk meewerken. Het wordt van 11 juni tot en met augustus geëxposeerd in ‘De Tuinen van Appeltern’. Een deel van het kunstwerk mag u mee naar huis nemen. De kunstenaars demonstreren ook hoe ze wol karen, spinnen en vilten. Voor het kunstwerk laten ze zich inspireren door schildertechnieken uit de jaren ’60 waarbij kunstenaars grote tubes verf op het witte doek leeg spoten.

Ommetje over de boerderij

Vrijwilliger Ben Wiechmann laat u graag de mooie verborgen plekjes zien van De Buytenhof. Om 13.00, 14.00 en 15.00 uur kun u een ommetje met hem maken over de boerderij. Onderweg vertelt Ben u alles over wat er groeit en bloeit in het boerenland. We verzamelen bij het informatiepunt op het erf.

Rondleiding in Het Buytenhuis

Het Buytenhuis, de nieuwe werk- en lunchplek voor de zorggasten, is bijna af. Architect Toni Nelis van Tomaline geeft u graag een rondleiding in het gebouw. Hij vertelt over bouwen met stro, hergebruikte materialen, de samenwerking met de hoofdaannemer, vrijwilligers en architect, de sociaal maatschappelijke relevantie, duurzaamheid en de betekenis van de nieuwbouw voor de boerderij. Rondleiding is om 13.30 en 15.30 uur.

Workshop ‘Versier snoeihout met bloemen’

Van 10.00 tot 16.00 uur kunt u deelnemen aan een workshop ‘Versier snoeihout met bloemen’. Samen met bloembindster Jolanda van Es maakt u een plukwandeling over De Buytenhof. Van de bloemen en snoeihout maakt u een mooi tafelstuk. De kosten zijn € 12,50 per persoon. Kinderen kunnen voor € 5,00 euro een mand opmaken met zelf geplukte bloemen en snoeihout.

Bloemenspeurtocht

Boer Wiard heeft een prachtig pad gemaaid door het bloemenveld achter de Theeschenkerij. Het is een sensatie om over dit pad te wandelen en alle geuren van het voorjaar op te snuiven. Er groeien prachtige bloemen zoals wilde marjolein, gele morgenster, wilde peen en margriet. Kinderen en volwassenen kunnen voor 1 euro meedoen aan een bloemenspeurtocht.

Vilten is echt leuk

De tienermeiden van ‘Echt Leuk Vilt’ geven een workshop vilten voor kinderen in de schapenweide. Uw kinderen maken van echte wol leuke appeltjes. De workshops duren ongeveer een half uurtje. Ook verkopen de meiden hun zelfgemaakte hangers. Dit zijn decoraties voor in huis, aan uw tas of sleutelbos. Ze zijn gemaakt van naturel schapenwol, merinowol en kralen.

Stacks Image 5910
Stacks Image 60
Agenda

Wo 16 aug:
Aardappels rapen

Vr 18 aug:
Zelfpluk Delcorf appels en Triumph peren

Za 19 aug:
Aardappels rapen en vanaf 12.00 uur patat bakken

Ma 4 september:
Start pluk appels en peren met vrijwilligers

Stacks Image 65
Twitter
Snoei De Buytenhof
Winter De Buytenhof
Laantje De Buytenhof
Boerenkar De Buytenhof
Schapenstal De Buytenhof
Naambord De Buytenhof
Boterbloen De Buytenhof
Stacks Image 16
  1. resources/Aardbei2.jpg

Zeldzame wilde plant gespot

Ecoloog Niels Godijn heeft in de natuurvriendelijke oever van De Buytenhof een zeldzame eenjarige plant met de naam de Stijve Wolfsmelk ontdekt. Deze plant staat op de Nederlandse Rode lijst van planten en is wettelijk beschermd. Niels vertelt: “De Stijve Wolfsmelk, die we op De Buytenhof hebben gevonden is zo’n bijzondere plant dat hij is opgenomen in het herbarium van het Natuurhistorisch museum Rotterdam. Deze plant komt nog nauwelijks voor in Nederland. Het is een pionier die houdt van verstoorde gronden. Het kan zijn dat het zaad van deze plant al op de Buytenhof aanwezig was en door de aanleg van de natuurvriendelijke oever aan de oppervlakte is gekomen.” Ongeveer anderhalf jaar geleden is de sloot langs de Oudeweg verbreed en de vegetatie van de oever is onlangs onderzocht door Niels. De oever is 120 meter lang en daarin heeft hij 54 verschillende planten gevonden, waaronder de bijzondere Platte Rus en het Groot Blaasjes kruid. Dit kruid is een vleesetende plant. Het heeft gele bloemetjes die eruit zien als blazen. Ze drijven op het water en als iets het blaasje aanraakt springt deze open en zuigt het water met eventuele insecten naar binnen. De blaas sluit zich en de insect wordt binnen twee uur verteerd. Natuurlijk zijn we heel trots op deze geweldige ontdekkingen. Niels blijft de vegetatie op de oever volgen. We houden u op de hoogte over zijn bevindingen.


Helpt u ons mee met de pluk?


Naast de zelfpluk, waar u voor eigen gebruik uw appels kunt plukken, kent de Buytenhof ook de appel- en perenpluk door vrijwilligers. De fruitoogst wordt dan binnengehaald door vrijwillige plukkers. Een deel van deze oogst verwerken we in onze producten, zoals bijvoorbeeld de appelsap. De pluk start maandag 4 september en duurt ongeveer vier weken. Gedurende deze periode kunnen we veel extra handen gebruiken. Om de continuïteit van het plukken te waarborgen zoeken we vrijwilligers, die het liefst iedere week één of meerdere dagdelen komen plukken. Ook jongeren vanaf 14 jaar zijn van harte welkom. Natuurlijk zorgt De Buytenhof voor koffie, thee en een lunch. U kunt zich voor de pluk aanmelden via joolvanderent@debuytenhof.nl


Geen aardbeien meer


Helaas is het aardbeienveld helemaal leeg geplukt. Met veel enthousiasme is er door heel veel kinderen, maar ook volwassenen en zelfs baby's geplukt. Bussen vol met schoolkinderen bezochten De Buytenhof en ook inwoners van Amsterdam en Den Haag wisten onze aardbeien te vinden. We hebben enorm van de zelfpluk genoten en kijken uit naar de oogst van volgend jaar. Op het ogenblik kunt u bloemen en kruiden op De Buytenhof plukken. We houden u via de website op de hoogte van onze zelfpluk activiteiten.


Warm maar dorstlessend Lentefestival!

Het was afgelopen zaterdag goed toeven op het lommerrijke high tea terras in het veld van De Buytenhof. Bezoekers konden daar hun eigen verse kruidenthee samenstellen van kruiden en wilde planten die groeien op de boerderij. Zo werden er theetjes gedronken met wilde venkel, klaver en marjolein, maar ook met tijm, citroen verbena en munt. Kookboekenschrijfster Caroline Zeevat leerde bezoekers spannende theecombinaties maken. Verse thee is op dit moment helemaal hip en De Buytenhof speelde met het thema van het Lentefestival “Thee pluk je in de natuur” helemaal in op deze trend. “Thee is zeer dorstlessend op warme dagen. Met een paar mooie biologische kruiden of onkruiden zoals rode klaver in je tuin, kun je iedere dag een heerlijke kruidenthee drinken. Goedkoop en gezond, als je tenminste geen onkruidbestrijdingsmiddelen gebruikt in je tuin en de kruiden van te voren goed wast”, aldus Caroline.

Natuurlijk konden bezoekers ook genieten van het schapen drijven en scheren en het bijenverhaal van imker Aart van Bokkum. Daarnaast konden kinderen en volwassenen meewerken aan het viltkunstwerk van Caroline Grootenboer en Gerine Dubbeldam. Het kunstwerk is in juni te bezichtigen in 'De Tuinen van Appeltern'.

Door de warmte was het bezoekersaantal van het Lentefestival wel wat minder dan voorgaande jaren. De gasten die over het historische laantje De Buytenhof binnen wandelden werden wel getrakteerd op een primeur: De zwaneneieren van het zwanennest aan de slootkant van het laantje, zijn uitgekomen. Het trotse zwanenechtpaar verdedigt het jonge kroost met gevaar voor hun leven daarom werden automobilisten gevraagd om niet over het laantje te rijden en werd er een hek om het nest geplaatst.

Zwaneneieren uitgekomen!

De zwaneneieren, die werden uitgebroed op ons historische laantje, zijn uitgekomen. De familiezwaan is uitgebreid met drie lichtgrijze kuikens. Helaas zijn ze al regelmatig op pad met vader en moeder zwaan, zodat u ze niet vaak zult ontmoeten op het laantje van De Buytenhof. Op de foto kunt u zien hoe schattig een 'lelijk eendje' is.

Toon meer berichten

Stacks Image 42
Volg ons!

twitter-Rood facebook-Mint

Stacks Image 107
Nieuwsbrief


Stacks Image 171
Openingstijden

De Boerderijwinkel: dinsdag van 12.00 tot 17.00 uur
woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur

Theeschenkerij: woensdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur

Stacks Image 5156
Reserveren

Theeschenkerij ' De smaak van Buyten'
U kunt reserveren via het nummer 06 461 32 882 of mail ons

Wit Logo
Contact

Zorgboerderij De Buytenhof
Stichting De Buytenhof
Rijsdijk 98
3161 EW RHOON

RESERVEREN
Theeschenkerij
De Smaak van Buyten
Lineke van der Schelde
Heleen Schippers
06 - 461 32 882
desmaakvanbuyten@debuytenhof.nl

Boerderijwinkel
06-151 29 993
boerderijwinkel@debuytenhof.nl

Zorg
José de Pijper
Diana van Langeveld
Els van der Eijk
06 - 151 29 993

Vrijwilligerswerk en public relations
Jolanda van der Ent
06 - 380 51 090
joolvanderent@debuytenhof.nl


Boer
Wiard Visser
06 - 479 90 138

Bedrijfsvoering
Ad Visser
06 - 443 12 783
zorgboerderij@debuytenhof.nl


twitter-Wit facebook-Beige

Disclaimer

Deze website is met grote zorgvuldigheid samengesteld. Voor mogelijke onjuistheid en/of onvolledigheid van de hierin verstrekte informatie kan De Buytenhof geen aansprakelijkheid aanvaarden, evenmin kunnen aan de inhoud van de website rechten worden ontleend. Deze site geniet auteursrechtelijke bescherming. Zonder schriftelijke voorafgaande toestemming van De Buytenhof is het niet toegestaan deze site of onderdelen ervan op een of andere wijze te verveelvoudigen.

Privacy

De Buytenhof respecteert de privacy van bezoekers op haar site. Wij dragen er zorg voor dat de informatie die u aan ons beschikbaar stelt vertrouwelijk wordt behandeld.

Stacks Image 2175
Wit Logo

Europees fonds voor plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland