zorgboerderij De Buytenhof
Proef, ruik en ervaar het boerenleven
Stacks Image 18
Welkom op De Buytenhof

Waar kunt u nog de appelbloesem ruiken, aardbeien plukken en varkens zien wroeten? De Buytenhof is een plek, waar u geniet van het boerenleven en de rust van het platteland. Het is een plek, waar u samen met uw kinderen of kleinkinderen, afhankelijk van het seizoen, appels, kruiden of bloemen kunt plukken. En waar schoolkinderen zien en leren waar ons voedsel vandaan komt. Op De Buytenhof kan iedereen meewerken met de boer. Door te snoeien, plukken en hooien beleeft u de seizoenen van het jaar. 

Stacks Image 40
Boerenblog

Stagiaire zorg gezocht


Ben je bezig met een Mbo MMZ of HBO SPH en ben je derde of vierde jaars leerling, dan ben je als stagiaire welkom op De Buytenhof. We zijn op zoek naar een stagiaire die flexibel is, weet van aanpakken en zowel wil werken met zorggasten in de binnenploeg (o.a. snijploeg keuken en pakketten maken) en buitenploeg (o.a. boomgaard, moestuin en stallen). Mogelijke stagedagen zijn maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur. Je start in september en ontvangt een stagevergoeding. Je kunt je aanmelden door je cv en motivatie te sturen naar zorg@debuytenhof.nl.
Stacks Image 5910
Vanaf april is de theeschenkerij elke dinsdag vanaf 10 uur geopend. U bent van harte welkom!Stacks Image 60
Agenda


Zaterdag 25 mei

LentefestivalStacks Image 65
Twitter
Snoei De Buytenhof
Winter De Buytenhof
Laantje De Buytenhof
Boerenkar De Buytenhof
Schapenstal De Buytenhof
Naambord De Buytenhof
Boterbloen De Buytenhof
Stacks Image 16
  1. resources/Aardbei2.jpg

Programma lentefestival zaterdag 25 mei


Zaterdag 25 mei vieren we van 10.00 tot 16.00 uur uitgebreid de lente op de boerderij. Het thema van het Lentefestival is “De kringloop van de natuur”. Op de Buytenhof respecteren we zoveel mogelijk de kringloop van de natuur.

Tijdens het Lentefestival hebben we voor het hele gezin verschillende activiteiten, zoals bijvoorbeeld een workshop composteren, een bijenhotel maken en een workshop Boerenbloemenbos maken volgen. Hieronder leest u het hele programma. Zien we u zaterdag 25 mei tijdens het lentefestival?


Lentefestival programma
Zaterdag 25 mei

Kaartjes voor de workshops kunnen gekocht worden bij het infopunt op het erf.Workshop Boerenbloemenbos
10.00 en 11.00 uur
In het veld achter de Theeschenkerij groeien prachtige wilde bloemen. U vindt er onder andere knoopkruid, bermooievaarsbek, glad walstro en mar-griet. Het zijn wondertjes van de natuur, waar u samen met bloembindster Diana een prachtige Boerenbloemenbos van kan maken. De kosten zijn 7,50 en u kunt er eventueel een oude wekpot bij kopen voor 1,50. De workshop is voor kids en volwassenen. Wilt u verzekert zijn van een plekje, dan kunt u zich het beste alvast aanmelden via desmaakvanbuyten@debuytenhof.nl.


Workshop textielverven met GFT afval

10.30, 11.30, 13.00, 14.00, 15.00 uur

Volwassenen en kids meedoen aan een superleuke workshop textielverven met keukenafval en bloemen. Barbara en Jetty van ‘Arte-Klatsch’ leren je textielverven met twee verschillende methodes en gebruiken hiervoor natuurlijke middelen, die het milieu niet schaden. U kunt kiezen uit een print techniek waarbij u met een houten roller een afdruk maakt van bloemen op stof of een stoomtechniek techniek waarbij u een print maakt door de bloemen in de stof te rollen en dan te stomen. De kosten voor beide workshops zijn 6,- exclusief textiel en inclusief verfmateriaal. Bij deze prijs zit een voorgebeitst lapje stof en al het gebruikte materiaal inbegrepen. Er zijn ook voor gebeitste t-shirts, sokken en tasjes te koop bij de kraam van ArteKlatsch voor wie de smaak te pakken heeft na het proeflapje.Wilt u verzekert zijn van een plekje, dan kunt u zich het beste alvast aanmelden via desmaakvanbuyten@debuytenhof.nl.


Lezing Imker Aart
11.00 uur
Imker Aart van Bokkum houdt een lezing over het belang van bijen voor onze natuur en geeft hij demonstraties honingslingeren. Aart verzorgt de bijenvolken die op de Buytenhof leven. Hij is in het dagelijks leven docent biologie en is een boeiende verteller.

Workshop composteren
12.00, 13.00, 14.00 en 15.00 uur
Kinderen en volwassenen leren groente, fruit en tuin (GFT) afval composteren. Samen met Caroline maakt u een ommetje over de boerderij en onderweg neemt u allerlei composteerbaar materiaal mee zoals maaisel van de natuurvriendelijke oever enonkruid uit de moestuin. Vervolgens bouwt u samen met Caroline een composthoop op en neemt iedereen er wat van mee naar huis. Na verloop van tijd ontstaat er compost. In compost zitten alle voedingsstoffen die nodig zijn voor groei van planten en bodemdieren. Aanmelden kan via desmaakvanbuyten@debuytenhof.nl. De kosten zijn 6,00 per persoon.


Workshop verzorgingsproducten maken
Doorlopende workshop
Samen met Jolanda van Es maakt u heerlijke crèmes van rozen, lavendel, kruiden van de Buytenhof. Ook verwerkt u er bijenwas van de Buytenhofbijen in. Verder kunt u ook badschuim, shampoo, parfum, bedspray of een geurzakje met kruiden van De Buytenhof maken. Voor een geurzakje betaalt u 3,50 en de overige verzorgingsproducten 7,50.

Maak een bijenhotel
Doorlopende workshop
We hebben allemaal blikjes gespaard om bijenhotels te kunnen maken. Dus doe lekker mee en zorg ervoor dat er ook bijen in uw eigen tuin gaan wonen. Zo helpt u de bestuiving. De kosten zijn 4,00.

Maak een bijenpotje of bloembommen
Doorlopende activiteit
Versier een potje en stop er zaden in zodat er straks prachtige bloemen in uw tuin groeien. De bijen zijn er dol op! Ook kun je bloembommen maken met klei, compost en wilde bloemenzaad. Gooi vervolgens een bommetje in uw tuin en kijk wat de natuur gaat doen. De kosten zijn 2,50.


Kunst en atelierroute

De kunst- en atelierroute Albrandswaard vindt plaats tijdens het Lentefestival. In het Buytenhuis exposeren de Albrandwaardse kunstenaars Mariëlla Peters, Tilly Pieëte, Lies Arsieni, Blandine van Noordt-Grauer en Tonke Joppe. Ook zondag 26 mei bent u tussen 12.00 en 17.00 uur van harte welkom.


​De kringloop van de natuur is voor iedereen belangrijk


“We vinden het belangrijk dat onze bezoekers en vooral kinderen leren, dat er een kringloop is. Om voedsel te kunnen produceren heb je voedsel voor de grond nodig, want fruitbomen geven alleen vruchten als er voldoende voedsel in de grond zit.,” vertelt boer Wiard Visser. Wiard (33 jaar) is de vierde generatie, die boert op het land van De Buytenhof. Hij heeft het boerenvak van zijn opa Aart van den Hoek geleerd en ook de biologische landbouwopleiding 'De Warmonderhof’ gevolgd. Zo combineert hij oude en nieuwe boerenwijsheden.


“Het mooiste is”, vervolgt hij zijn verhaal, “als dit voedsel voor de bodem afkomstig is van de boerderij. Dit noemen we kringlooplandbouw. Helaas is dit nog niet helemaal mogelijk. Mineralen, de voedingstoffen voor de bodem, raak je kwijt doordat we onze appels en peren verkopen aan onze klanten. Het mooiste zou zijn als onze klanten thuis groente en fruit afval composteren en dan de compost weer terug-brengen naar de boerderij. En dan nog het liefst op de fiets,” zegt Wiard lachend. “Natuurlijk is dat niet helemaal reëel, maar het zou fantastisch zijn als kinderen en ouders tijdens het lentefestival bewust worden van het feit dat we met ons gedrag allemaal invloed hebben op de kringloop van de natuur.”


Kringlooplandbouw is zeer actueel in Nederland. De minister van landbouw, Carola Schouten, heeft het tot een speerpunt van haar beleid uitgeroepen. Boeren moeten nu tegen zo laag mogelijke kosten, zoveel mogelijk produceren. Dit gaat ten koste van het bodemleven (dat verarmt door overmatig gebruik van kunstmest), de natuur, de insecten, de biodiversiteit en het klimaat. De intensieve landbouw gaat ook ten koste van de boer zelf. Ongeveer 45 procent van de Nederlandse boeren leeft onder de armoedegrens. Dit heeft te maken met feit dat boeren te weinig geld krijgen voor de producten van hun land. Veel boeren houden het daarom voor gezien en stoppen noodgedwongen met hun boerderij. Kringlooplandbouw kan daarom alleen slagen als burgers bereid zijn een eerlijke prijs te betalen voor duurzame producten en als er geboerd wordt met respect voor de kringloop van de natuur.


Wiard: “Op de Buytenhof doen we ons best en samen met onze bezoekers, klanten en vrijwilligers hoop ik dat we het tij kunnen keren zodat er steeds meer ruimte komt voor gezonde natuur inclusieve kringlooplandbouw.


Stagiaire zorg gezocht


Ben je bezig met een Mbo MMZ of HBO SPH en ben je derde of vierde jaars leerling, dan ben je als stagiaire welkom op De Buytenhof. We zijn op zoek naar een stagiaire die flexibel is, weet van aanpakken en zowel wil werken met zorggasten in de binnenploeg (o.a. snijploeg keuken en pakketten maken) en buitenploeg (o.a. boomgaard, moestuin en stallen). Mogelijke stagedagen zijn maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur. Je start in september en ontvangt een stagevergoeding. Je kunt je aanmelden door je cv en motivatie te sturen naar zorg@debuytenhof.nl.
Verse rabarber geoogst


Wist u dat rabarber een groente is? De rabarberplant komt uit de duizendknoopfamilie, waar ook boekweit uit komt. De groente werd al in de zeventiende eeuw ontdekt. Door de zoet zure smaak kunt u er heerlijke gerechten zoete ermee maken, zoals crumble, taartjes, compote en ook siroop. Wat is uw favoriete rabarber recept?

Van de rababer worden ook overheerlijk jams en chtuneys gemaakt. De zorggasten snijden het fruit en onze vrijwilligers maken er jams & chutneys van in allerlei smaken, zoals rabarber appel jam, rabarber aardbei jam & rabarber chutney.


De vers geoogste rabarber, de jams & chutneys zijn nu te koop in onze boerderijwinkel.


​Snoeien op de Buytenhof
Wanneer in het voorjaar de bloesem aan de peren- en appelbomen op de Buytenhof verschijnt, betekent dat ook het einde van een belangrijke fase: het snoeien. Het snoeien gebeurt op de Buytenhof door een vaste ploeg vrijwilligers. Elke maandag- en dinsdagochtend zijn er zo’n 8 tot 10 vrijwilligers samen met enkele vaste medewerkers in de weer met allerlei formaat snoeischaren en zagen.

Aan het begin van het snoeiseizoen zorgt de boer op de Buytenhof ervoor dat de kennis van de snoeiers wordt opgefrist door een deskundige. Want snoeien is niet zomaar wat overtollig hout weghalen. “Licht en lucht” in de boom snoeien is het belangrijkste devies, maar daarbij moet je wel rekening houden met de groei van de boom en de leeftijd van de te snoeien takken zodat de groei en de oogst in het komende seizoen, maar ook in de jaren daarna zo goed mogelijk de kans krijgt.

Het snoeien begint in het najaar, zodra alle bladeren van de bomen zijn, en duurt zo’n 4 tot 5 maanden, gedurende het donkere en koude seizoen dus. Regenkleding, oorwarmers, thermo-ondergoed, warme handschoenen of wanten zijn allemaal wel eens nodig, maar het is ook in het winterseizoen vaak best aangenaam in de boomgaard. De bomen geven zelfs goede beschutting tegen de wind.

Het einde van het snoeiseizoen betekent niet dat de ploeg op non actief gaat, er is op de Buytenhof altijd wat te doen: het weer rechtop zetten van omgewaaide bomen, als de eerste peertjes zich laten zien is het tijd om de minst kansrijke weg te halen om het overblijvende fruit een optimale groeikans te geven, aardbeien planten, onkruid wieden en nog veel meer... En natuurlijk waar we het allemaal voor doen: het oogsten van de peren en appels in de zomer!


Toon meer berichten

Stacks Image 42
Volg ons!

twitter-Rood facebook-Mint

Stacks Image 107
Nieuwsbrief


Stacks Image 171
Openingstijden

De Boerderijwinkel: dinsdag tot en met zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur

Theeschenkerij: dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur

Stacks Image 5156
Reserveren Theeschenkerij

U kunt reserveren bij de Theeschenkerij ' De smaak van Buyten' via het nummer 06 461 32 882 of mail ons

Stacks Image 5913
Reserveren Het Buytenhuis

Voor vergaderingen, familie ontmoetingen of bijvoorbeeld een bijzondere cursusruimte.
U kunt reserveren via het nummer 06 461 32 882 of
mail ons

Wit Logo
Contact

Zorgboerderij De Buytenhof
Stichting De Buytenhof
Rijsdijk 98
3161 EW RHOON

RESERVEREN
Theeschenkerij
De Smaak van Buyten
of Het Buytenhuis
Lineke van der Schelde
Heleen Schippers
06 - 461 32 882
desmaakvanbuyten@debuytenhof.nl

Boerderijwinkel
06 - 461 32 882
boerderijwinkel@debuytenhof.nl

Zorg
José de Pijper
Diana van Langeveld
Laurine Eikelboom
06 - 151 29 993

Vrijwilligerswerk
Jolanda van der Ent
06 - 380 51 090
joolvanderent@debuytenhof.nl


Boer
Wiard Visser
06 - 479 90 138

Bedrijfsvoering
Ad Visser
06 - 443 12 783
zorgboerderij@debuytenhof.nl


twitter-Wit facebook-Beige

ANBI

Stichting De Buytenhof is door de Belastingdienst aangemerkt als ‘Algemeen Nut Beogende Instelling’, kortweg ANBI. Dit houdt in dat giften aan onze organisatie zijn vrijgesteld van schenk- en erfbelasting. Het bedrag dat je schenkt komt dus volledig ten goede aan de doelen en activiteiten van Stichting De Buytenhof.

Disclaimer

Deze website is met grote zorgvuldigheid samengesteld. Voor mogelijke onjuistheid en/of onvolledigheid van de hierin verstrekte informatie kan De Buytenhof geen aansprakelijkheid aanvaarden, evenmin kunnen aan de inhoud van de website rechten worden ontleend. Deze site geniet auteursrechtelijke bescherming. Zonder schriftelijke voorafgaande toestemming van De Buytenhof is het niet toegestaan deze site of onderdelen ervan op een of andere wijze te verveelvoudigen.

Privacy

De Buytenhof respecteert de privacy van bezoekers op haar site. Wij dragen er zorg voor dat de informatie die u aan ons beschikbaar stelt vertrouwelijk wordt behandeld.

Stacks Image 2175
Wit Logo

Europees fonds voor plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland