zorgboerderij De Buytenhof
Proef, ruik en ervaar het boerenleven
Stacks Image 18
Welkom op De Buytenhof

Waar kunt u nog de appelbloesem ruiken, aardbeien plukken en varkens zien wroeten? De Buytenhof is een plek, waar u geniet van het boerenleven en de rust van het platteland. Het is een plek, waar u samen met uw kinderen of kleinkinderen, afhankelijk van het seizoen, appels, kruiden of bloemen kunt plukken. En waar schoolkinderen zien en leren waar ons voedsel vandaan komt. Op De Buytenhof kan iedereen meewerken met de boer. Door te snoeien, plukken en hooien beleeft u de seizoenen van het jaar. 

Stacks Image 40
Boerenblog

Hulp gevraagd bij bezoek schoolklassenRegelmatig willen schoolklassen De Buytenhof bezoeken. Dat vinden we belangrijk omdat kinderen zo in aanraking komen met het boerenleven en leren waar ons voedsel vandaan komt. Scholen hebben echter een beperkt budget voor deze bezoekjes, daarom zijn we op zoek naar vrijwilligers die leuk vinden om te helpen bij het ontvangst van schoolklassen. Vrijwilligers helpen bijvoorbeeld bij activiteiten zoals appelmoes maken en aardbeien plukken, maar vertellen ook het verhaal van de boerderij en de kringloop van de natuur. Belangstellenden kunnen contact opnemen met Jolanda van der Ent via joolvanderent@debuytenhof.nl, tel. 06-38051090.


Stacks Image 5910
Vanaf half juni verwachten we dat de aardbeien rijp zijn om te worden geplukt!

.


Stacks Image 60
Agenda

Ongeveer vanaf half juni:
zelfpluk aardbeien


Donderdag 24 mei:
Verhalenhuis met Bert Euser

Zaterdag 26 mei:
Lentefestival

Stacks Image 65
Twitter
Snoei De Buytenhof
Winter De Buytenhof
Laantje De Buytenhof
Boerenkar De Buytenhof
Schapenstal De Buytenhof
Naambord De Buytenhof
Boterbloen De Buytenhof
Stacks Image 16
  1. resources/Aardbei2.jpg

Zaterdag 26 mei: Beleef de natuur tijdens Lentefestival

Ontdek de Natuurvriendelijke oever

Van 11.00 tot 16.00 uur is Ecolog Niels Godijn aanwezig bij de natuurvriendelijke oever van De Buytenhof. Met schepnet kunnen kids en volwassenen samen met Niels jonge visjes, salamanders en libellen vangen, wilde bloemen determineren en vogels spotten. Vanaf het erf is er een route naar de natuurvriendelijke oever. Vanaf het erf is er een wandelroute uitgezet naar de oever. U heeft daar ook informatiestand van de Vereniging Carnisse Grienden.


Textiel verven met bloemen

Om 10.30, 11.30, 13.00, 14.00, 15.00 uur kunt u samen met u kinderen meedoen aan een super leuke workshop textielverven met bloemen van De Buytenhof. Barbara en Jetty van ‘Arte-Klatsch’ leren u textielverven met een eco-print methode en gebruiken hiervoor natuurlijke middelen, die het milieu niet schaden. In het veld mag u zelf uw bloemen plukken en vervolgens legt u deze bloemen op een stuk textiel, dat u zelf meeneemt of koopt bij Arte-Klatsch. U kunt meenemen: een witte of lichtgekleurde katoenen tas, hemdje, t-shirt, kussensloop, sokken, ondergoed of theedoek. Of u kunt een item kopen bij Arte-Klatsch zolang de voorraad strekt. Voordat u bloemen gaat plukken levert u uw item in bij Arte-Klatsch zodat het kan worden voorgeweekt in een speciaal bad. De kosten voor een workshop is € 5 exclusief textiel en inclusief verfmateriaal. Wilt u verzekert zijn van een plekje, dan kunt u zich het beste alvast aanmelden via joolvanderent@debuytenhof.nl. Bij het infopunt op het erf koopt u een kaartje voor de workshop.


Workshop Boerenbloemenbos

In het veld achter de Theeschenkerij groeien prachtige wilde bloemen. U vindt er onder andere knoopkruid, bermooievaarsbek, glad walstro en margriet. Het zijn wondertjes van de natuur, waar u samen met bloembindster Jolanda van Es een prachtige Boerenbloemenbos van kan maken. Om 10.00, 10.45, 11.30, 12.15, 13.30, 14.15 en 15.00 uur geeft zij een workshop in het veld. De kosten zijn € 4,00 en u kunt er eventueel een passende vaas bij kopen. De workshop is voor kids en volwassenen. Wilt u verzekert zijn van een plekje, dan kunt u zich het beste alvast aanmelden via joolvanderent@debuytenhof.nl. Bij het infopunt op het erf koopt u een kaartje voor de workshop.


Workshop gezonde snoep Poppies maken

In de Boerderijwinkel verkopen we ‘matties’ van Tante Toos Suikerloos. Zowel ouders als kinderen zijn heel enthousiast over deze heerlijke gezonde snoep gemaakt van alleen maar appels en peren van De Buytenhof. Tante Toos Suikerloos komt naar het Lentefestival om ouders en kinderen vanaf 5 jaar te leren om gezonde snoep te maken zonder geraffineerde suikers, gluten en lactose. Ze geeft om 11.00, 12.00, 13.30 en 14.30 uur een workshop Poppies maken van dadels en noten. Natuurlijk neemt u een zakje Poppies mee naar huis of u eet ze allemaal ter plekke op. De workshop kost € 5,00 en u kunt via joolvanderent@debuytenhof alvast een plekje reserveren. Bij het infopunt op het erf koopt u een kaartje voor de workshop.


Geur- en smaakspeurtocht in de kruidentuin

Wist u dat er kruiden zijn die smaken en ruiken naar cola, kerrie, drop, kaneel en spekkies? Voor kids organiseren we van 14.00 tot 16.00 uur geur- en smaaktocht in de kruidentuin. De kunst is om kruiden te vinden die bij deze geuren en smaken horen. De kosten zijn 1euro.


Natuur wandeltocht

Proef, ruik en ervaar de natuur op onze boerderij en maak een ommetje over het boerenland. We hebben voor u een wandelroute uitgezet. Onderweg komt u hoog- en laagstamboomgaarden, notengaarden, moestuinen, aardbeienvelden, bonte hooilanden en haagstruwelen tegen. Hier en daar ligt er een stapel snoeihout en zijn er takkenwallen waar het krioelt van leven. Het zijn geweldige schuil en voedsel plekken waar vogels, egels, insecten, muizen graag komen. De vele essen op De Buytenhof zijn er helaas slecht aan toe. Ze hebben de zogenaamde essentaksterfziekte, een agressieve schimmelziekte waarvan ze niet kunnen herstellen. Bijna 80 procent van de essen in heel Nederland lijden aan deze ziekte. We hopen dat een aantal essen op De Buytenhof deze ziekte zal overleven.


Schapen scheren en drijven

Schaapherder Paul Kok geeft demonstraties schapen scheren en drijven. Hij heeft prachtige langharige Veluwse heideschapen en met zijn Border collie’s houdt hij ze in bedwang. Toen Paul het zat was om achter zijn schapen aan te lopen, besloot hij om te leren schapen drijven. Nu doen ze precies wat hij wil dankzij het contact met zijn Border collie’s. Paul: “Een hond is de spiegel van je ziel. Ze reageren op hoe jij je voelt en zo word je soms wel met jezelf geconfronteerd. Heel leerzaam!”


Lezing imker Aart van BokkumOm 11.00 uur houdt imker Aart van Bokkum een lezing over het belang van bijen voor onze natuur en geeft hij demonstraties honingslingeren. De gewasbestuiving in de landbouw is voor 40 procent afhankelijk van de bij. Door gebrek aan diversiteit en het gebruik van bestrijdingsmiddelen in ons boerenland en onze tuinen sterven de bijen. Aart verzorgt de bijenvolken die op de Buytenhof leven. Hij is in het dagelijks leven docent biologie en is een boeiende verteller.


Lentemarkt op het erf

Op het erf verkopen zorggasten van De Buytenhof, atelier Juf Jansen en Mooi Handwerk hun zelfgemaakte cadeau’s van hout en kunt u een houtschijfje met uw eigen boodschap laten bestempelen. Op de markt vindt u verder wereldhapjes van de moestuindames uit Schiebroek, soepen van Monica, bijzondere tassen van Hill Maase, sieraden, keramieken vogelhuizen van Lucienne en nog veel meer. De markt is van 10.00 tot 16.00 uur.Programma Lentefestival


Programma Lentefestival
Van 10.00 tot 16.00 uur Lentemarkt op het erf
Om 10.00, 10.45, 11,30, 12,15, 13.30 14.15, 15.00 uur uur Workshop ‘Boerenbloemenbos plukken’ in veld achter Theeschenkerij met Jolanda van Es € 4,00 met vaas € 7,00/8,00
Van 10.00 tot 16.00 uur schapen scheren en drijven in de schapenweide met herder Paul Kok
Van 11.00 tot 16.00 uur Ontdek samen met ecoloog Niels Godijn: vissen, bloemen en vogels in de natuurvriendelijke oever van de Buytenhof. Voor kids en volwassenen
Om 10.30, 11.30, 13.00, 14.00, 15.00 workshop textiel verven met bloemen van De Buytenhof met Arte Klatsch. € 5,00. Voor kids en volwassenen
Om 11.00 uur lezing imker in de grote schuur voor kids en volwassenen
Om 11.00, 12.00, 13.30, 14.30 uur workshop gezonde snoepPoppies maken met Tante Toos suikerloos. Voor kids en volwassenen op het erf € 7,50
Van 10.00 tot 16.00 uur Geur- en smaaktocht voor kids in kruidentuin achter Theeschenkerij. €1,00
Van 10.00 tot 17.00 uur expositie Boerennatuur foto’s in de Theeschenkerij
Van 12.00 tot 17.00 uur Expositie Kunstatelierroute Albrandswaard in het Buytenhuis


Niels Godijn: "De natuurvriendelijke oever bruist van leven"

“Kijk dit is een Stratiomys longicornis, oftewel een harige langspriet wapenvlieg een tamelijk zeldzame insect in deze contreien en een typische moerasbewoner”, vertelt ecoloog Niels Godijn tijdens een wandeling langs de natuurvriendelijke oever van zorgboerderij De Buytenhof. Hij stopt het insect snel in een buisje, want zijn aandacht wordt alweer getrokken door een klein vogeltje in een braamstruik. Hij pakt zijn verrekijker en spot een zeldzame ringmus. De stand van deze vogelsoort is sinds 1990 gehalveerd. Vervolgens ontdekt hij pinksterbloem, dotterbloem, Beekpunge en valeriaan. “Al deze planten en dieren komen hier omdat ze op dit kleine stukje natuurvriendelijke oever plek hebben om te leven.

Lees meer

Donderdag 24 mei: Verhalenhuis over Lokale politiek

Donderdag 24 mei vertelt voormalige wethouder Bert Euser tijdens het Verhalenhuis over de ontwikkeling van de lokale samenleving en de lokale democratie. Hij schreef hierover het boek “Lokale Leiders. De opkomst van de Geuzendemocratie”. Door de verzorgingsstaat werden vroeger taken van burgers afgenomen. Tegenwoordig heeft de overheid ongevraagd taken weer teruggelegd bij burgers. Taken waar de overheid geen middelen voor wil en kan vrijmaken. Dat wringt! Het takenpakket van gemeenten is door decentralisatie in zorg, jeugdhulp en werk steeds verder uitgebreid. Aan de andere kant willen burgers steeds meer invloed hebben op de maatschappij. Ze zijn mondig en hebben zelf ook hele goede ideeën. Naast de ‘politieke democratie’ bestaat er dus ook een ‘maatschappelijke democratie’, gevormd door actieve burgers en hun organisaties in vrijwilligerswerk.Bert verruilde de lokale CDA voor Echt voor Albrandswaard, dat hij in 2005 heeft opgericht. De avond begint om 18.30 uur met een diner in De Theeschenkerij. Vervolgens vertelt Bert zijn verhaal in het Buytenhuis. De kosten zijn 20 euro p.p. inclusief het diner, koffie, thee en twee extra drankjes van het Gemeenschapsfonds. De kaarten zijn te koop bij De Buytenhof of bij boekhandel Het Witte Huis. U kunt ook kaarten reserveren via desmaakbanbuyten@debuytenhof.nl. Het Verhalenhuis Albrandswaard is een initiatief van het Gemeenschapsfonds Albrandswaard.Fotowedstrijd Boerennatuur


Voor het Lentefestival, dat zaterdag 26 mei plaatsvindt, schrijven we een fotowedstrijd uit met het thema Boerennatuur. Op de Buytenhof combineren we boeren met natuur. Dit is in de reguliere landbouw niet het geval. Het gevolg is dat de verscheidenheid aan planten, bloemen en vogels schrikbarend afneemt en ook de insecten, waaronder de bijen, het steeds moeilijker krijgen om te overleven. De hoofdverdachte van het verval is de intensieve landbouw, die geen plaats laat voor de natuur. Uit onderzoek blijkt dat hoe hoger de opbrengsten van bijvoorbeeld tarwe en grasland, des te lager de biodiversiteit is. Tijdens het lentefestival vragen we aandacht voor deze zorgwekkende ontwikkeling in de natuur. Vandaar dat we voor het Lentefestival het thema: “Beleef de boerennatuur op de boerderij” hebben gekozen.

We dagen u uit om de boeiende combinatie van boeren en natuur vast te leggen met uw camera. U bent dus welkom om op onze boerderij te fotograferen. Als u mee wilt doen aan de wedstrijd, kunt u zich aanmelden via joolvanderent@debuytenhof.nl, dan sturen we u de voorwaarden en regels toe. Uw foto exposeren we vanaf zaterdag 26 mei, tijdens het Lentefestival, in De Theeschenkerij. De hoofdprijs is een Afternoon tea voor twee in de boerennatuur.


Toon meer berichten

Stacks Image 42
Volg ons!

twitter-Rood facebook-Mint

Stacks Image 107
Nieuwsbrief


Stacks Image 171
Openingstijden

De Boerderijwinkel: dinsdag van 12.00 tot 17.00 uur
woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur

Theeschenkerij: woensdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur

Stacks Image 5156
Reserveren Theeschenkerij

U kunt reserveren bij de Theeschenkerij ' De smaak van Buyten' via het nummer 06 461 32 882 of mail ons

Stacks Image 5913
Reserveren Het Buytenhuis

Voor vergaderingen, familie ontmoetingen of bijvoorbeeld een bijzondere cursusruimte.
U kunt reserveren via het nummer 06 461 32 882 of
mail ons

Wit Logo
Contact

Zorgboerderij De Buytenhof
Stichting De Buytenhof
Rijsdijk 98
3161 EW RHOON

RESERVEREN
Theeschenkerij
De Smaak van Buyten
of Het Buytenhuis
Lineke van der Schelde
Heleen Schippers
06 - 461 32 882
desmaakvanbuyten@debuytenhof.nl

Boerderijwinkel
06-151 29 993
boerderijwinkel@debuytenhof.nl

Zorg
José de Pijper
Diana van Langeveld
Esther Anspach
06 - 151 29 993

Vrijwilligerswerk en public relations
Jolanda van der Ent
06 - 380 51 090
joolvanderent@debuytenhof.nl


Boer
Wiard Visser
06 - 479 90 138

Bedrijfsvoering
Ad Visser
06 - 443 12 783
zorgboerderij@debuytenhof.nl


twitter-Wit facebook-Beige

ANBI

Stichting De Buytenhof is door de Belastingdienst aangemerkt als ‘Algemeen Nut Beogende Instelling’, kortweg ANBI. Dit houdt in dat giften aan onze organisatie zijn vrijgesteld van schenk- en erfbelasting. Het bedrag dat je schenkt komt dus volledig ten goede aan de doelen en activiteiten van Stichting De Buytenhof.

Disclaimer

Deze website is met grote zorgvuldigheid samengesteld. Voor mogelijke onjuistheid en/of onvolledigheid van de hierin verstrekte informatie kan De Buytenhof geen aansprakelijkheid aanvaarden, evenmin kunnen aan de inhoud van de website rechten worden ontleend. Deze site geniet auteursrechtelijke bescherming. Zonder schriftelijke voorafgaande toestemming van De Buytenhof is het niet toegestaan deze site of onderdelen ervan op een of andere wijze te verveelvoudigen.

Privacy

De Buytenhof respecteert de privacy van bezoekers op haar site. Wij dragen er zorg voor dat de informatie die u aan ons beschikbaar stelt vertrouwelijk wordt behandeld.

Stacks Image 2175
Wit Logo

Europees fonds voor plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland