zorgboerderij De Buytenhof
Proef, ruik en ervaar het boerenleven
Stacks Image 18
Welkom op De Buytenhof

Waar kunt u nog de appelbloesem ruiken, aardbeien plukken en varkens zien wroeten? De Buytenhof is een plek, waar u geniet van het boerenleven en de rust van het platteland. Het is een plek, waar u samen met uw kinderen of kleinkinderen, afhankelijk van het seizoen, appels, kruiden of bloemen kunt plukken. En waar schoolkinderen zien en leren waar ons voedsel vandaan komt. Op De Buytenhof kan iedereen meewerken met de boer. Door te snoeien, plukken en hooien beleeft u de seizoenen van het jaar. 

Stacks Image 40
Boerenblog

Niels Godijn: "De natuurvriendelijke oever bruist van leven"

“Kijk dit is een Stratiomys longicornis, oftewel een harige langspriet wapenvlieg een tamelijk zeldzame insect in deze contreien en een typische moerasbewoner”, vertelt ecoloog Niels Godijn tijdens een wandeling langs de natuurvriendelijke oever van zorgboerderij De Buytenhof. Hij stopt het insect snel in een buisje, want zijn aandacht wordt alweer getrokken door een klein vogeltje in een braamstruik. Hij pakt zijn verrekijker en spot een zeldzame ringmus. De stand van deze vogelsoort is sinds 1990 gehalveerd. Vervolgens ontdekt hij pinksterbloem, dotterbloem, Beekpunge en valeriaan. “Al deze planten en dieren komen hier omdat ze op dit kleine stukje natuurvriendelijke oever plek hebben om te leven. Wilde planten zoals de pinksterbloem zijn vele malen schaarser dan vroeger, maar in deze oever kom je ze allemaal tegen. Ze groeien hier eigenlijk vanuit het niets. Ze zijn niet ingezaaid, maar komen spontaan op, omdat de boer van De Buytenhof ruimte laat voor de natuur. Zo simpel is het eigenlijk”. Met Niels door de natuur lopen is een feestje. Hij kan er aanstekelijk en inspirerend over vertellen.

Veerkrachtige natuur

“De natuur heeft een enorme weerstand en veerkracht. Je moet behoorlijk je best doen om de natuur weg te pesten en als het weer de ruimte krijgt, dan komen de wilde planten, insecten en dieren vanzelf weer terug,” aldus Niels. Hij is bestuurslid van de vereniging Carnisse grienden en houdt zich onder andere beroepsmatig bezig met het monitoren van de vogels in het landschapspark Het Buijtenland. “Ik signaleer waar de natuur botst met de landbouw. Zo is in Rhoon de afgelopen tien jaar zo’n 60 procent van de kieviten verdwenen. Een kievit nestelt zich in het open veld en het nest kan zo door de boer worden omgeploegd. Ik zet er dan soms een stokje bij. De boer ploegt er netjes omheen. Het volgende probleem is dat de kuikens, die niet worden gevoed door hun ouders, geen voedsel kunnen vinden op de akkers. Door overmatig gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen leven er nog nauwelijks insecten. Als er in het agrarisch gebied meer ruimte is voor de natuur door op sommige plekken niets te telen en minder bestrijdingsmiddelen te gebruiken en de slootkanten, dijken en bermen beter te beheren, zouden veel vogels, planten en insecten meer overlevingskansen hebben. We hoeven niet te stoppen met intensieve landbouw, maar door een kleine stap terug te doen zou het snel beter kunnen gaan met de natuur. De natuurvriendelijke oever van De Buytenhof is daar een levend bewijs van. Deze oever is drie jaar geleden aangelegd en bruist nu al van leven, zonder al te veel inmenging van de mens.”

Teruglopende biodiversiteit

Door de intensieve landbouw is de diversiteit aan planten, volgels en insecten in Nederland de afgelopen jaren met 80 procent afgenomen. Uit onderzoek is gebleken dat hoe hoger de opbrengst is van bijvoorbeeld tarwe en grasland, des te lager de biodiversiteit is. Ook de bijen hebben het zwaar, terwijl 40 procent van de gewas bestuiving afhankelijk is van deze belangrijke insecten. Hoe moet dat in de toekomst verder gaan?

Niels: “Boeren zijn door de monopoliepositie van machtige ketens genoodzaakt om zo hoog mogelijk opbrengst van hun land te halen. De supermarkten bepalen de prijs en die is te laag om een gezond boerenbedrijf te runnen. Dit vraagt grote offers van het landschap en de natuur. Maar er is hoop,“ vervolgt Niels zijn bevlogen verhaal: “Rhoon heeft met het landschapspark Het Buijtenland een enorme grote kans om het anders te doen. Het gebied is er klaar voor, het geld is beschikbaar er is een enorme afzetmarkt: hier kunnen we landbouw en natuur combineren!”


Stacks Image 5910
Vanaf april is de theeschenkerij elke dinsdag vanaf 10 uur geopend. U bent van harte welkom!Stacks Image 60
Agenda


Vrijdag 22 maart
Boeren pannenkoekenmiddag


Zaterdag 23 & 30 maart

10.00 - 12.30 uur
Workshop 'Ent uw eigen appelboom' = vol


Zaterdag 10 april
14.00 - 16.00 uur
Workshop kransvlechten


Zaterdag 25 mei
LentefestivalStacks Image 65
Twitter
Snoei De Buytenhof
Winter De Buytenhof
Laantje De Buytenhof
Boerenkar De Buytenhof
Schapenstal De Buytenhof
Naambord De Buytenhof
Boterbloen De Buytenhof
Stacks Image 16
  1. resources/Aardbei2.jpg

Boeren pannenkoekenmiddag


Vrijdag 22 maart is het nationale pannenkoekendag. Op woensdag 20 en vrijdag 22 maart is het daarom boeren pannenkoekenmiddag op de boerderij! Komt u smullen?


We hebben diverse seizoenspannenkoeken. De keuken is op woensdag geopend tot 16 uur en op vrijdag tot 18 uur. Reserveren verplicht middels een e-mail naar desmaakvanbuyten@debuytenhof.nl. Wees er tijdig bij om teleurstelling te voorkomen.

Nieuw: spelt van eigen land


Nieuw op de Buytenhof: speltproducten van ons eigen land. We hebben speltmeel, speltkorrels en speltdesembrood. Met speltmeel kunt u zelf koekjes, pannenkoeken en andere lekkernijen bakken. De speltkorrels kunnen door een salade doen of gebruikt worden als rijstvervanger. Ons speltbrood is gebakken door Bakkers Werkplaats Rotterdam.


Bij de Bakkers Werkplaats werken mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Zij krijgen de kans in een zinvolle omgeving het bakkersambacht te leren en zichzelf beter te leren kennen, op weg naar een betaalde baan.


Kinderen uit de stad genieten volop van het boerenlevenAfgelopen woensdag arriveerden drie bussen met kinderen uit de arme stadswijken van Rotterdam op de Buytenhof. Bijna 200 kinderen waren uit de stad gekomen om mee te doen aan de appel winterspelen. Op een zonovergoten boerderij genoten Rotterdamse kinderen onder andere van appelmoes maken, appelsap persen, visjes vangen in de sloot, vogel huisjes timmeren en een speurtocht over de boerderij. Door het extreem warme weer konden ze heerlijk zonder jas buiten spelen. Voor veel van deze kinderen is het één van de weinige keren dat ze uit de stad komen. Uit onderzoek blijkt dat slechts 4 procent van de Rotterdamse kinderen plekken buiten de stad bezoeken. Zo vertelde een begeleidster van stichting Dock, die jeugdwerk verzorgt in stadswijken: Crooswijk is de armste wijk van Nederland en voor veel van deze kinderen is het de eerste keer en waarschijnlijk de laatste keer dat ze op een boerderij komen.De sfeer op de boerderij was bijzonder goed en het was mooi om te zien hoe kinderen met een verschillende culturele achtergrond vreedzaam met elkaar appels schillen en visjes vangen. Dit bijzondere bezoek kwam tot stand in samenwerking met het natuurreisbureau De Stad uit, dat natuurreisjes organiseert naar leuke natuurplekken rondom Rotterdam.


Volgeboekt - Wilt u een eigen Buytenhof appelboom in de tuin?


In maart organiseren we diversen workshops 'Ent uw eigen appelboom' van 10.00 tot 12.30 uur in de houtwerkplaats van De Buytenhof. Na afloop neemt u uw eigen appelboompje mee naar huis!


De workshop wordt gegeven door onze vrijwilliger Ben Wiechmann. Ben leert je de techniek van het enten. Eerst ga je onder zijn begeleiding oefenen en na de pauze ent je je eigen appel- of perenboompje van onderstammen en takken uit de boomgaard. Met deze ent techniek voor fruitbomen kunt ook bijvoorbeeld rozen enten. Ben snoeit al een aantal jaren samen met een groep trouwe vrijwilligers onze boomgaard. Hij heeft zich verdiept in verschillende ent technieken en heeft les gekregen van Adrie, die vroeger de boomgaarden van De Buytenhof verzorgde. Ben vindt het erg leuk om zijn kennis op dit gebied met je te delen. En het is natuurlijk bijzonder als er straks een Buytenhof appelboom in uw tuin groeit!


De workshops zijn op:
Zaterdag 2 maart = vol
Zaterdag 9 maart = vol
Zaterdag 16 maart = vol
Zaterdag 23 maart = vol
Zaterdag 30 maart = vol


De workshops worden in kleine groepjes gegeven en zitten gewoonlijk vrij snel vol. Wilt u meedoen? Stuur dan een mailtje naar desmaakvanbuyten@debuytenhof.nl Voor vrijwilligers van De Buytenhof is deelname aan de workshop 5 euro. Andere deelnemers betalen 15 euro inclusief koffie, thee en iets lekkers.

Nieuwe bewoners op de boerderij


Sinds een week hebben wij nieuwe bewoners op de boerderij: 35 kippen! De zorggasten zorgen voor onze nieuwe bewoners. Zij rapen de eieren, voeren de kippen en maken het hok schoon. De zorggasten zijn enthousiast over de nieuwe bewoners en vinden dit leuke klussen om te doen. Het hok van de kippen is gemaakt door een aantal vrijwilligers en staat in de moestuin. De verse eitjes van de kippen zijn te koop in onze boerderijwinkel.


Toon meer berichten

Stacks Image 42
Volg ons!

twitter-Rood facebook-Mint

Stacks Image 107
Nieuwsbrief


Stacks Image 171
Openingstijden

De Boerderijwinkel: dinsdag van 12.00 tot 17.00 uur
woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur

Theeschenkerij: woensdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur

Stacks Image 5156
Reserveren Theeschenkerij

U kunt reserveren bij de Theeschenkerij ' De smaak van Buyten' via het nummer 06 461 32 882 of mail ons

Stacks Image 5913
Reserveren Het Buytenhuis

Voor vergaderingen, familie ontmoetingen of bijvoorbeeld een bijzondere cursusruimte.
U kunt reserveren via het nummer 06 461 32 882 of
mail ons

Wit Logo
Contact

Zorgboerderij De Buytenhof
Stichting De Buytenhof
Rijsdijk 98
3161 EW RHOON

RESERVEREN
Theeschenkerij
De Smaak van Buyten
of Het Buytenhuis
Lineke van der Schelde
Heleen Schippers
06 - 461 32 882
desmaakvanbuyten@debuytenhof.nl

Boerderijwinkel
06 - 461 32 882
boerderijwinkel@debuytenhof.nl

Zorg
José de Pijper
Diana van Langeveld
Laurine Eikelboom
06 - 151 29 993

Vrijwilligerswerk
Jolanda van der Ent
06 - 380 51 090
joolvanderent@debuytenhof.nl


Boer
Wiard Visser
06 - 479 90 138

Bedrijfsvoering
Ad Visser
06 - 443 12 783
zorgboerderij@debuytenhof.nl


twitter-Wit facebook-Beige

ANBI

Stichting De Buytenhof is door de Belastingdienst aangemerkt als ‘Algemeen Nut Beogende Instelling’, kortweg ANBI. Dit houdt in dat giften aan onze organisatie zijn vrijgesteld van schenk- en erfbelasting. Het bedrag dat je schenkt komt dus volledig ten goede aan de doelen en activiteiten van Stichting De Buytenhof.

Disclaimer

Deze website is met grote zorgvuldigheid samengesteld. Voor mogelijke onjuistheid en/of onvolledigheid van de hierin verstrekte informatie kan De Buytenhof geen aansprakelijkheid aanvaarden, evenmin kunnen aan de inhoud van de website rechten worden ontleend. Deze site geniet auteursrechtelijke bescherming. Zonder schriftelijke voorafgaande toestemming van De Buytenhof is het niet toegestaan deze site of onderdelen ervan op een of andere wijze te verveelvoudigen.

Privacy

De Buytenhof respecteert de privacy van bezoekers op haar site. Wij dragen er zorg voor dat de informatie die u aan ons beschikbaar stelt vertrouwelijk wordt behandeld.

Stacks Image 2175
Wit Logo

Europees fonds voor plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland